sakrální umění jednoho

nepokoušej se stávat mnou

11. 12. 2008 20:15
Buď pouze tím, kým Ti dovolili být, příteli můj, nepokoušej se stávat mnou. Mezi boky mých lodí totiž propukl poslední puč dnešního dne, svrhnut byl kromě plachet i poslední přisluhovač větru a setmělo se v předstihu mnoha dnů. To proto jsem neodvrhl domněnku oslepnutí. Každý den má přece nárok alespoň na jeden takový smírný puč.Však nezčeřelá hladina mých snah osvětlit svou blahosklonnost ozřejmí bezvládnost k zborcení náchylnému přisluhovačství všem zdrsnělým formám výpovědí.
Nikoliv pro pokleslost byl dán svolný příkaz našim pokleskům, nýbrž pro jejich zušlechtění bez chtění či zájmu. Opalizující odraz nesebevědomých východů mi kdykoliv zrána dá jistě zapravdu. Proto zasmušile zírám v onu stranu slepoty, kde přítmí servilně se dvoří drobným ztemnělostem  úmyslů, netajíc se s nejistou budoucností všech nepokorných tápání.
Proč tedy odsuzovat prostopášnost coby neřest a lekat se uzurpujícího stesku po zdvořilé nemohoucnosti smyslů? Smýkaná rozepře rozeklaných kormidel je věcí lodivoda, jenž chvíli před vyplutím umístil pár kormidel na příď s tím, že by se mohly hodit. A ještě zepár kýlů nechal náhodně rozmístit, jen aby se zalíbil případné potřebě náhle vzkypělých náhod. Lehkomyslnost by tu byla na místě, jen vyplout a nestrachovat se utonutí ráhen, jichž les brání tu lodivodům ve výhledu. Pompézní nabubřelost tvůrce již nekoresponduje se splasklostí bárky přepásané plachtovím. Už jen výčitky nám zbývaly. Už jen ty výčitky...
Bezuzdný lidumil se nesourodosti vzpříčí a mrští vším do vln, byť by bezvětří nevěstilo nic o zrcadlivé pokoře, vždyť s přehršlí přichází nadbytek a s nadbytkem hnilobnost. Beztvará loď nese revoltující kmány stěží, a i to jen vahou svých dřev a uprázdněných sudů s lihovinami. Zlehka mrštit, zlehka, nechť zpřelámou se vazy sinalé, údy dřevců brunátné odkrvením.
Ačkoli prý zdobný koráb spanile počne plavby kus v přespříliš jistém pohroužení do hlubinného sepjetí kterýchkoli z vln, jakýs vrak se neskromně šine po hladině, oplácejíc svým průrvám jejich zoufalství. Však pro prvého dno a jiného spásný břeh připraven, údělu dá se čelit životem.
Zobrazeno 927×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio